Hecbanner

{jcomments off}

jeugdlogo v3.0

Welkom bij de jeugdafdeling van SV HEC. De jeugdafdeling is momenteel in oprichting en zal starten op maandag 3 oktober. SV HEC heeft in de periode 2000-2011 een leuke jeugdafdeling gehad. In de hoogtijdagen waren er destijds 15 jeugdleden actief. Helaas is die in 2011 opgeheven. Wel hebben de jeugdleiders in die tijd veel ervaring opgedaan. We denken hierdoor nu een nog  betere jeugdadeling neer te kunnen zetten. We hebben toen gezien dat iets wat als een kleine jeugdadeling begon, snel kan uitgroeien tot een volwaardige jeugdafdeling. We streven er dan ook naar om op termijn richting de 20-30 jeugdleden te gaan. In het begin zullen er dit naar alle waarschijnlijkheid een stuk of 6 zijn. 

De jeugdafdling heeft als vaste clubavond de maandagavond. De clubavond voor de jeugd duurt van 18:30 tot 19:45 (om 20:00 uur beginnen de senioren). De locatie, Adriaan Brouwerstraat 10 (naast basisschool Dr. Ariens) 

Kinderen die lid worden van SV HEC zijn doorgaans tussen de 6 en 18 jaar. Wanneer kinderen naar het Voortgezet Onderwijs gaan en ze hebben het niveau "STAP 3" (van de stappenmethode) dan maken ze vaak de overstap naar de interne competitie van de senioren (aanvang 20:00 uur). Omdat wij het belangrijk vinden dat de kinderen de volgende ochtend weer fris genoeg in de schoolbanken zitten, spelen de jeugdleden die meedoen aan de seniorencompetitie, met een verkort speeltempo (45 minuten per persoon, i.p.v. 90 minuten). Op deze manier worden de oudere kinderen op hun eigen niveau uitgedaagd en worden de verschillen tussen de allerjongsten en de oudsten ook niet te groot.

De clubvavonden worden verzorgd door twee officiele KNSB (Koninklijke Schaakbond) trainers die beiden over een ruime mate van ervaring beschikken. Zij zullen waar nodig bijgestaan worden door seniorleden van de schaakvereniging. Bijvoorbeeld als de jeugdafdeling uit haar jasje dreigt te groeien, of indien de niveaus van de leerlingen verder uit elkaar komen te liggen.

De clubavond ziet er in het algemaan als volgt uit. Om 18:30 komen de kinderen binnen. Er wordt begonnen met een les uit de stappenmethode. De trainer behandelt hier een schaaktechnisch thema. Daarna maken de leerlingen (ter verwerking) een opgavenblad over het zojuist uitgelegde thema. De les neemt in zijn totaal circa 30 minuten in beslag. Daarna wordt er gespeeld in de interne jeugdcompetitie. Deze competitie heeft als doel om aan het einde van het seizoen een jeugdkampioen aan te kunnen wijzen. Natuurlijk is het hogere doel om de kinderen in staat te stellen het "geleerde" toe te passen in een partij. Na de langzame partij wordt er vaak nog een snelschaakpartij gespeeld. 

Zo nu en dan zijn er ook toernooien die in de regio Twente georganiseerd worden. Daarvoor worden de kinderen uitgenodigd. Er wordt daar in niveaugroepen gespeeld (beginners tegen beginners...) en op deze manier leren de kinderen ook deel uit te maken van de schaakcultuur. Die is namelijk niet alleen op de club. In Overijssel worden (jeugdactiviteiten en competities) georganiseerd door de SBO (Schaakbond Overijssel). Tijdens toernooien leren de kinderen om gedurende een langere periode geconcentreerd te blijven en veerkrachtig te zijn. 

Sterker worden, hoe doe je dat? Kinderen ervaren meer schaakplezier als ze zo nu en dan een partij winnen. Dat stimuleert en motiveert. Een hoger schaakniveau draagt ook bij tot het beter kunnen zien van de schoonheid van het schaakspel. Beter worden doe je niet door slechts één avondje op de club te komen. SV HEC zal, indien het jeugledenaantal groot genoeg is, ook een wekelijks online trainingsmoment opzetten via het online schaakplatform "Chessity". Daarnaast is het spelen van een paar snelschaakpartijen online (www.lichess.org), ook een goede manier om wat omvang te maken. Kinderen vinden het ook vaak leuk om hun ouders in de "pan te hakken".

De contributie bedraagt op dit moment 70 € per jaar. Dat is inclusief de kosten van een werkboek en een examen.

Mochten er nog vragen zijn dan kunt u contact opnemen met de jeugdtrainers van SV HEC.